Fantastisk Kantarellsås- Fabulous Chanterelle Sauce

IMG_2623

Jag älskar såser. Jag tycker mat utan sås är ganska tråkigt, absolut att det är gott ibland, och viss mat inte passar med sås, men oftast tycker jag att det är såsen som gör det där lilla extra. Min kompis Alice och jag pratade om just såser för inte så länge sedan, och hon sa att hon tyckte att såsen balanserade maten, och jag håller helt med. Denna kantarellsås är F A N T A S T I S K och passar väldigt bra till både kyckling och kött… Jag har använt mig utav röd vinbärsgelé, men man kan egentligen tillsätta någon annan gelé eller lingonsylt. Måtten är på ett ungefär, och det är viktigt att själv smaka av med salt och peppar för att få den perfekt. / I love sauces. I think that food without any kind of sauce is boring, I mean sometimes food should be served without a sauce. But most times, the sauce is what gives the food the that little extra touch. My friend Alice and I was talking about sauces the other week, and she explained the sauces as balancing the dish, and I couldn’t agree more. This Chanterelle Sauce is F A B U L O U S, and I don’t think anyone could not like it. It goes perfect with chicken or any kind of meat. I’ve used a red currant gel to give the sauce some sweetness, but you could use another gel or jam too. You have to try it and add salt and pepper after flavor, because it differs from time to time.

Recept / Recipe

3 dl kantareller / 1.2 cups of yellow chanterelles 

2.5 dl grädde / 1 cup of cream 

1/2 gul lök / 1/2 yellow onion

1 msk röd vinbärsgelé / 1 tbsp of red currant gel

2 msk soya / 2 tbsp of soy sauce

1 msk kalvfond / 1 tbsp of veal stock

salt och peppar / salt and pepper

1 tsk smör / 1 tsp of butter

2 tsk mjöl / 2 tsp of flour

1. Hacka löken och bryn. Lägg i kantarellerna och salta och peppra. / Chop the onion and sautée. Add the chanterelles and some salt and pepper.

2. När kantarellerna är brynta, tillsätt grädde, gelé, soya och kalvfond, låt koka upp. / When the chanterelles are sautéed, add cream, gel, soy sauce and veal stock. Let simmer for a couple of minutes.

3. Smaka av såsen med mer soya, salt, peppar, kalvfond och gelé, mängden beror ofta på hur starka kantarellerna är i smaken. / Add more soy sauce, salt, pepper, veal stock and gel as it’s needed. The amount often depends on how strong flavor the chanterelles have.

4. Smält smöret och blanda med mjölet. Tillsätt lite i såsen och vispa ut. Låt koka upp igen. Detta gör man för att såsen ska tjockna. / Melt the butter and mix with the flour. Add some of the mixture to the sauce and whisk. Let simmer. You do this because you want the sauce to get a little thicker.

5. Klart! / Done!

IMG_2627IMG_2625IMG_2629

2 thoughts on “Fantastisk Kantarellsås- Fabulous Chanterelle Sauce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s