Risotto med Räkor och Kräftstjärtar – Risotto with shellfish

IMG_3019

Risotto är något vi aldrig äter hemma. Varför vet jag egentligen inte, då det är otroligt gott. Det finns två olika sätt att laga risotto på, antingen bara med buljong, eller med buljong och vin. Båda blir goda, men just till fisk och skaldjur passar vitt vin väldigt bra. Sedan är det ju arborioriset som är viktigt. Det är väldigt lätt att göra en risotto och man kan egentligen lägga i lite av vad man har i kylskåpet. Det viktiga är att den inte blir för grötig eller för hård, men det är inte svårt att lyckas. Denna risotto gjorde jag med räkor och kräftstjärtar. I grönsaksväg blev det gullök, vitlök, selleri och gröna ärtor. Till det en god parmesan ost. Som middag passar det perfekt! / Risotto is something we usually never eat at home. I don’t know why, because it’s veeeery delicious. There are two ways to make the risotto, with stock or with white wine and stock. Both of them tastes good, but if you decide to add fish or shellfish, wine makes it even more delicious. The arborio rice is the important part, since that’s basically what makes the risotto. It’s important to not let it over or under cook, but it is not hard to succeed. To go with the risotto you can basically put in whatever’s in your fridge. This time I chose shrimp and crayfish ends, and for vegetables onions, garlic, celery and green peas. To top it off; A parmesan cheese. Perfect dinner right there.

Recept (4 portioner) / Recipe (4 servings)

3 dl arborioris / 1.4 cups of arborio rice

8 dl grönsaksbuljong / 3.2 cups of vegetable stock

2 dl vitt vin / 0.8 cups of white wine

1 gullök / 1 yellow onion

2 vitlöksklyftor / 2 cloves of garlic

3 selleristjälkar / 3 sticks of celery

1 dl gröna ärtor / 0.4 cups of green peas

1 dl riven parmesanost / 0.4 cups of grated parmesan cheese

2.5 dl skaldjur / 1 cup of shrimp/prawns/ other shellfish

1 msk olja / 1 tbsp of oil

1. Börja med att skära alla grönsakerna i mindre bitar, och pressa vitlöken. Lägg fram ärtorna. / Start with chopping the celery and onion, and squeezing the garlic. Have the peas close.

2. Hetta upp en panna med olja, lägg i löken, vitlöken, sellerin och riset. Fräs en liten stund. / Heat a frying pan with oil, add the onion, garlic, celery and rice. Brown for a little bit.

3. Häll på ca 2 dl av buljongen och låt puttra tills vätskan nästan är helt uppsugen utav riset. Lägg i mer vätska, varva vin och buljong men låt riset hela tiden suga upp vätskan. Smaka av så inte riset blir för grötigt. Det tar ca 20-30 min. / Add 1 cup of stock and let simmer until the stock is cooked into the rice. Add more stock and/or wine whenever the liquid is soaked up. Taste the rice after a while so it doesn’t soften too fast. It takes about 20-30 min until it’s done.

4. När ca 5 min är kvar, lägg i ärtorna. / When there’s about 5 min left. Add the peas.

5. När det är ca 2 min kvar, lägg i skaldjuren. / When there’s about 2 min left, add the shellfish.

6. När riset är klart blanda i parmesanen. / When the rice is cooked, add the cheese.

7. Klart! / Done!

IMG_3009IMG_3011IMG_3012IMG_3018IMG_3020IMG_3024

One thought on “Risotto med Räkor och Kräftstjärtar – Risotto with shellfish

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s