The Story Behind – Historien Bakom

IMG_1613

This is a compressed story of how and why I started Daily Ina Kitchen, I hope you enjoy reading it!

I’m just 20 years old. For many people reading this, that might seem very young. People often tell me “Don’t worry, you have your whole life ahead of you”. That might be true, but I don’t want to live in the future, I wanna live today. Since I was a child, I’ve never had a real interest. Don’t get me wrong, there’s plenty of things I enjoy doing. Read, write, take pictures, I like dogs and I like people. Although, I’ve never had my own thing. My brother has always been very interested in politics and my friends have always been very into different sports, they’ve been talented in languages or in other academic fields. It’s always been a hard when people have asked me what I like doing, and I’ve never had an answer. I study, I see my friends, but why would that be interesting to someone else? After one year at college in the US I came home, and I had a whole summer in front of me. Yet again I asked myself: What did I want to do? What did I want to achieve?

If there’s something I would say that I actually enjoy it’s fixing. Yes, it might sound vague, but it doesn’t really matter what it is. Clean, fold, set the table or cook. Anything that requires an extra effort to make something feel cozier, nicer or homier. I’ve always been interested in cooking and baking, partly because I love food, but also because it contributes to the setting of your everyday life. Plate it nicely on an antique plate that you bought as a bargain on a yard sale. Try something new, use an ingredient that no one else would buy, just because it simply “doesn’t go with anything”. Create something that’s actually enjoyable. After my year in a college dorm, I’d missed being in the kitchen cooking and baking, and experiment with those ingredients that creates something more.

Since high school, I’ve been taking an incredible amount of pictures, but without any true ambitions. I enjoy hearing the camera taking a picture, the click that captures a moment of your life that feels happy or unreal. To be able to look back at those pictures and truly hear the laughs of the people in it. Or to look at a picture and understand how much summer the berry cake on it tastes. I started to take pictures of the food I was cooking, and I learnt which light made it justice, and what colors looked nice together. I learnt how to make others see what the food tasted like. That was when it hit me, a food blog, maybe I had an interest?

/

Det här är en förkortad version av hur och varför jag startade Daily Ina Kitchen, krönikan är också publicerad på Magdalena Graafs blogg.

Jag är bara 20 år. För många som läser detta är jag väldigt ung. Jag får ofta höra att ”du behöver inte oroa dig, du har ju hela livet framför dig”. Det må vara så, men jag vill inte leva i framtiden, jag vill leva nu. Från jag var liten, har jag aldrig haft något intresse. Misstolka mig inte, jag tycker om väldigt många saker. Läsa, skriva, fota, jag tycker om hundar och människor, men jag har aldrig haft en egen grej. Min bror har alltid varit intresserad av politik, mina kompisar har varit duktiga på olika sporter, språk eller skolämnen. Det har varit jobbigt att känna att jag inte har något svar när någon frågar vad jag gör på fritiden. Jag pluggar, jag träffar kompisar, men varför skulle det vara intressant för någon annan? Efter ett år på universitet i USA kom jag hem och hade en hel sommar framför mig, och återigen ställde jag mig själv frågan: Vad vill jag göra? Vad vill jag åstadkomma?

Om det är något jag faktiskt tycker är kul så är det att fixa. Ja, det kan låta vagt, men det spelar inte så stor roll vad det är. Städa, vika, duka, laga mat. Allt som kräver extra eftertanke för att det ska tillföra något. Jag har alltid haft ett stort intresse för matlagning och bakning, dels för att jag älskar mat, men också för att det gör så mycket för stämningen. Lägga upp fint, på ett antikt fat som man hittat på loppis och som gör att allt känns festligt. Prova något nytt, använda en ingrediens som ingen annan skulle köpa för att den ”inte passar med något”. Få någon annan att faktiskt njuta. Efter tiden i USA hade jag saknat att stå i köket i timmar och prova olika kombinationer av smaker för att få till det där lilla extra.

Jag har sedan gymnasiet tagit mycket bilder, men utan den sorts ambitioner som andra amatörfotografer verkade ha. Jag gillade att fota, höra kamerans knäppande som förevigar de glada och overkliga stunder som man är med om. Att kunna titta tillbaka och fortfarande höra skratten från just det ögonblicket. Eller att se på en bild och förstå hur mycket sommar bärtårtan på bilden faktiskt smakar. Jag började fota maten jag lagade, och lärde mig vilket ljus som gjorde mina verk rättvisa, och vilka färger som såg aptitliga ut tillsammans. Jag lärde mig att kunna få andra att se smakerna. Då slog idén mig. En matblogg. Ett roligt projekt som samlar både mat, fix och foto i ett. Jag kanske hade ett intresse ändå?

IMG_2227

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s